Svante Malmgren         Henric Nyström

Orkideförökning
för vetenskap, naturvård och trädgård

     

Om förökning och odling                    

Dactylorhiza                    Gymnadenia                    Coeloglossum,Leucorchis,Platanthera,Neottianthe,Nigritella

Ophrys,Comperia,Serapias                   Orchis (Anacamptis),Himantoglossum                    Cypripedium

Cypripedium arter                             Plantering av Cypripedium

Plantering av Cypripedium

Att plantera Cypripedium rätt är en förutsättning  för att uppnå ett bra resultat. Vi skall här försöka beskriva hur man gör. Vi utgår ifrån att plantorna har uppnått en ålder på 3 år som vi tycker är en bra storlek för att plantera i sin trädgård.  Det är ingen större skillnad att plantera äldre plantor.

Plantering av Cypripedium bör helst ske när plantan är i ”vila” dvs. från september till april. Det går även att plantera under övrig tid, men man utsätter då plantan för större belastningen och stör då tillväxten det året.

Vad skall man då använda för planteringsjord till Cypripedium? Man kan ibland läsa i böcker och på Internet om de mest avancerade jordblandningar. Men för de flesta Cypripedium så går det odla dem i en ganska ”normal” trädgårdsjord. Cypripedium vill ha en väldränerad lagom fuktighetshållande jord. Små plantor är lite ömtåliga för torka, stora plantor har stort rotsystem och klarar tillfällig torka bättre. För mycket fukt så ruttnar nästan ovillkorligen plantan. Mycket torv är alltså förkastlig att använda för odling av Cypripedium. Det viktiga är att få en struktur på jorden så att den  är porös och aldrig blir för hård.

Är det lite ömtåliga Cypripedium-sorter som man vill ge lite extra, kan man sätta dem i jord som man kan hämta ifrån skogen där det växer gamla träd, blandskog eller möjligen tallskog, ”typ” där det skulle kunna växa vitsippor och liknande vegetation. Skrapa av det översta lagret av icke förmultnade barr och annan vegetation. Gräv sedan upp det översta 5-10 cm jordlagret. Tag bort stora rötter, barkbitar o dyl. Blanda upp med ca. 20% grus eller stenkross. Denna jord-blandning  fungerar bra till de flesta, om man vill göra sig det besväret.

Det allra enklaste jordreceptet för Cypripedium är ändå att använda sin vanliga trädgårds-jord. Har man sedan tillgång till lite kompost så kan man tillföra det också. Använd aldrig en alltför kraftig lerjord. Kolla din jord hur den är beskaffad. Bildar den en hård ”kaka” som är svår att vattna igenom när det är torrt ute så måste det tillföras fint grus. Är det så att vattnet försvinner väldigt snabbt, alltså en jord bestående av väldigt mycket grus så bör man tillföra lite torv så att mer vatten stannar kvar.

Välj en plats i trädgården där inte solen når plantan under de varmaste timmarna på dagen. Gräv en grop som är ca. 40 cm bred och 30- 40 cm djup. Fyll gropen med jord som du har blandat, till 80% av slutlig nivå. Vattna igenom jorden, så att den sjunker ihop lite. Vänd sedan på krukan med plantan i och skaka försiktigt ur plantan. Placera sedan plantan i gropen, sprid försiktigt ut rötterna, fyll på med mer jord och vattna igenom det sista jordlagret. Inspektera hur djupt du har planterat plantan. Rätt djup är när man har ca 5-10 mm jord ovanpå rothalsarna, eller när ”knoppen” sitter precis i jordytan. Runt själva rothalsen kan man ha lite extra väldränerad jord. Hårt regn kan frilägga rothalsen, man får kolla på sensommar och höst.

Dör en Cypripediumplanta är det i 95 fall av 100 av för mycket vatten på höst och vinter!

På hösten bör man täcka plantan mot vinterfukt, lite extra grus och kanske en tegelpanna el dyl. När våren kommer tas täckningen bort och plantan börjar växa. Efter några år så kan man njuta av kanske den vackraste blomma som finns!

Lycka till!   
  

 

Vill du ha en en läsvänlig utskrift av denna beskrivning så tryck på länken nedan:

Plantering av Cypripedium (word-dokument)


Här har rothalsen blottlagts på en liten planta av kraftigt regn på sensommaren. Man ser en del ytliga rötter och skottanlagen till nästa års skott

Man fyller på med sandblandad jord så att skottanlagen nästan täcks...

...och på sensommar och höst också med lite grus i en lite kulle som får ligga över vintern. Detta är en Cyp. flavum * fasciolatum som stått andra året i jord i en kruka, men små och stora plantor skall planteras på samma sätt; i en kruka eller på friland!

Så här fint kan det bli!